четвъртък, 3 юли 2008 г.

Обект на застраховането

Обект на застраховането – всички мататериални и нематериални блага, които са подложени на въздействие на рисковете и се нуждаят от застрaхователна защита. Те се обособяват в следните групи:

  • Материални блага от всякакъв вид, представляващи собственост на ЮЛ и ФЛ - сгради, мешини, оборудване и съор., транс. Ср – ва, разходи за придобиване на ДМА
  • Парични ср – ва в лв и валута, както и скъпоценни камъни, ЦК и др.
  • Вземания от 3ти лица, които са застрашени поради неплатежоспособност – фин. Лизинг, кредити
  • Отговорностти към 3ти лица за възможността да им бъдат нанесени вреди.
  • Разни финансови загуби, правна защита и правни разноски
  • Живота, физ. цялост, здравето и работоспособността на индивида.

Всички видове без последното което е лично застраховане се имуществено застраховане.
Застр. като ик. Отн – ия е свързано с възможността на спец. Отношения, които се появяват в следствие на сключени договори м/у застрахователя и физическото и щридическото лице. При тези отношения застрахователя поема отговорност срещу получена застрахователна премия да възмезди вредите, които могат да възникнат през времетраене на договора, за целта организира и управлява събраните с-ва от заст – ните в застр. фондове и ги разпределя м/у тях при възникване на събитие или сбъдване на условия по договорите.

Застрахователните отношения се изучават от застрахователната наука.
Застраховането като дейност представлява организиран процес, при които институции нар. ЗАСТРАХОВАТЕЛИ срещу внесена застрахователна премия застраховат физически или юридически лица.

Няма коментари: