четвъртък, 3 юли 2008 г.

Общи условия за застраховка

Общи условия за сключване

Всеки застраховател изготвя общи условия. Те представляват типизирани клаузи за отделните застраховки, които определят обектите и субектите на даден вид застрахователно покритие и получените рискове. Всяка процедура по сключване, подържане и ликвидация на даден вид застраховка, давностен срок, начин на уреждане на споровете, споровете, правата, задълженията. Те са вътрешно правен документ. За да се сключи дадена застраховка, застрахования попълва предложение за застраховане, с което застрахователя събира преддоговорна информация за обекта, които ще застрахова, за да може да отредели дадения обект към коя рискова група ще отнесе и каква застрахователна премия ще събира.

Застрахователния договор е двустранен, възмезден, в писмена форма. Щетата не е задължителен компонент. С всеки застрахователен договор застрахователя поема отговорност за определена сума наричана застрахователна сума и срок. Застрахователната сума е горната граница на отговорността на застрахователя. Тя е базата на изчисляване на застрахователната премия.

Застрахователната стойност е равна на застрахователната сума, налице е форма на застрахователна деиствителност. Срока обикновено е 1 година. Застрахователния договор влиза в сила в 00ч на деня, в които е сключена застраховаката и да е внесена премията или първата вноска ако е разслочено плащане. Застрахователния договор автоматично се прекратява при тотална щета.

Няма коментари: